Gammal polsk pepparkaka - tårta
En traditionell bakad produkt i samband med jul är pepparkakor. Av de olika typerna är gammal polsk pepparkaka den mest krävande. Det tar flera veckor att göra den eftersom degen, som knådas med mycket honung, måste mogna i kylan under lång tid. Det är dock värt besväret, eftersom denna pepparkaka har en unik konsistens och smak. Denna bakverksprodukt var känd i Polen redan under medeltiden och Toruń är berömt för den. Pepparkakor glaseras ofta med choklad eller glasyr och på insidan läggs ett lager med nötter, sylt eller nötter.
Förberedelser: 1h 30 min
Medelsvår
Förberedelser: 1h 30 min
Medelsvår
Ingredienser:
- 8 g bakpulver
- 40 g pepparkakskrydda
- 250 g socker
- 3 g salt
- 100 g smör
- 120 g hela hönsägg
- 500 g vetemjöl typ 550
- 250 g bihonung
Metod för genomförande:
- Lägg 100 gram smör, 250 gram socker och 250 gram flytande honung i en kopp. Smält i 6 minuter vid 110°C med en hastighet på 4 varv.